AKUT KRISE

– Voldsomme hændelser, tab og sorg

Akut krisereaktion

Har du været udsat for en voldsom hændelse som fyring, overfald, ulykke, dødsfald, skilsmisse eller er du ramt af sorg er det helt normalt, at du reagerer på måder, der er præget af kaos. Mange oplever at følelser og tanker kører rundt i dem og mærker, at de ikke at har kontrol over hvordan og hvornår disse følelser kommer til udtryk. Mange kan ofte ikke kende sig selv.

Forskellige reaktioner

Afhængigt af hvad krisen drejer sig om, taler vi om, hvad der er sket. Det er vigtigt at skabe klarhed over hvad det præcis er, der har udløst krisereaktionen. Det du har oplevet og din reaktion herpå, kan komme til at give mere mening, så det bliver muligt for dig at bære den situation, du står i nu. Først når du har fået et vist overblik over din situation kan vi tale om, hvordan du reorienterer dig igen. Målet med terapien er at du kan få en fornemmelse af at være i balance og finde retning i livet igen.

Udløsende faktorer

Skilsmisse, utroskab, fratrædelse af job, dødsfald, indbrud, overfald og andre store forandringer, herunder også ting som organisationsforandringer og fyringsrunder kan være med til at skabe utryghed og chokere os. Ofte reagerer vi en rum tid, og derefter vender vi på en eller anden vis tilbage til hverdagens trummerum, hvor tankerne ikke er så mange og så urolige. For nogle kan selve krisereaktionen dog være en meget skræmmende oplevelse. Og nogle hændelser er ikke bare lige til at komme sig over. Her kan det være sundt at sparre med en professionel og få sat ord på nogle af de følelser, du bærer rundt på. Og få hjælp til at håndtere evt. flash backs til den udløsende situation eller billeder og tanker, der bliver ved med at dukke op.